Dünyanın En Zengin Kulüpleri
Günümüzde futbol ayrıcalıklı bir azınlık için büyük bir iş haline gelmiştir. Çoğu kulüp ve alt bölümler ekipleri kar etmek için mücadele ederken, büyük kulüpler çok para kazanabilir. Dünyanın en zengin takımı 2007’de Manchester United (İngiltere), ardından Real Madrid (İspanya) olmuştır.
Birkaç kulüp, milyarder girişimciler tarafından kontrol edilen anonim şirketler olduktan sonra, büyük bir ekonomik patlama yaşamıştır. Bunun en büyük örneği; Chelsea’nin Roman Abramovich tarafından satın alınmasıdır.
En önemli ekonomik enjeksiyonlardan biri uydu televizyonunun ortaya çıkmasıyla gerçekleşti. Televizyon şirketleri futbol stadyumlarını yayınlama hakları için büyük miktarlar ödediler. Çünkü birçok taraftar stadyuma gitmeden maç izlemeyi tercih etmektedir.
Bütün kulüpler televizyondan fayda sağlamaz. Alt lig kulüpleri maçlar için daha az para alırlar ve üst liglerde yükselirlerse, büyük kulüplere kıyasla masrafları rekabette tutmakta zorluk çekebilirler. Küçük ülkelerden gelen takımlar ya da az bilinen ligler ile bu tür sorunlar vardır. Çünkü küçük nüfuslu takımlar televizyondan çok az para alıyor. Bu da onları daha büyük ülkelerin kulüpleriyle bir dezavantaj olarak görüyor.
Bazı kulüpler futbolla zenginleşirken, diğerleri de ciddi sorunlara sahip olabilirler. İngiltere’de, Leeds United ciddi miktarda para harcamış ve birkaç sezon başarılar elde etmiştir. Ancak, borçlar büyümüş ve en başarılı oyuncularını satmak zorunda kalmıştır. Ekip sonunda en üst ligden alt liglere düşürülmüştür.
Bazı takımlar akademilerde genç oyuncuları daha sonra satmak ve transferlerde devasa kar elde etmek için eğitme stratejisine sahiptir. Bu kulüplerin örnekleri Porto ve Amsterdam Ajax’tır. Ekonomik olarak daha az gelişmiş ülkeler, Avrupa ülkelerinin büyük liglerine oyuncuların ihracatçısıdır. Arjantin ve Brezilya, yıldızlarını sistematik olarak milyonlarca dolar olarak alan kulüplere sahip ülkelerin örnekleridir. Alıcılar ise genellikle İngiltere, İspanya, İtalya, Almanya, Fransa ve Hollanda’dır.