Asus, temelde kablosuz olan konsept grafik kartıyla Computex 2023’te bize geleceğe bir bakış attı. Şirket, herhangi bir geleneksel 8 pimli veya 16 pimli güç konektörü yerine, gücü doğrudan anakarttan çeken tescilli bir arabirime sahip bir RTX 4070’i sergiledi.
Raporlar, şirketin konsept konusunda oldukça ciddi olduğunu ve bu yılın sonlarında yeni arayüze sahip ürünleri tanıtmaya hazır olduğunu gösteriyor. WCCFTech’e göre Asus, Şangay’daki Bilibili World 2023 fuarında “kablosuz” GPU’nun seri üretimi üzerinde çalıştığını doğruladı.
Temel olarak, ek PCIe benzeri arayüz uyumlu bir ana karta takılır ve arkada güç konektörleri bulunur. Bu nedenle, işin içinde güç kabloları olsa da, bunlar doğrudan GPU’ya beslenmez. Bunun anlamı, hala kablo karmaşasıyla uğraşmanız gerektiğidir (çünkü artık arkadadır), ancak en azından 12VHPWR konektörlerini eritme konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
Burada dikkate alınması gereken en büyük şeylerden biri, kablosuz GPU’nun da bu güç dağıtım yöntemini destekleyen bir anakarta ihtiyaç duymasıdır. Asus ayrıca tüm güç bağlantılarının arkasında yer aldığı uyumlu bir Z790 TUF Gaming anakartın tanıtımını yapmıştı. Özellikle, GPU güç dağıtımı için ana kart üzerindeki özel konektör “GC_HPWR” olarak etiketlenmiştir. Bu isim geçici olsa da, herhangi bir başarı elde etmeyi umuyorsa, Asus’un bu tür anakartlardan en az bir avuç getirmesi çok önemlidir. Ayrıca bu yeni GPU’ların ve anakartların fiyatlarının mevcut olanlara göre biraz daha yüksek olması bekleniyor.

Anakartın arkasında güç konektörlerine sahip olmak yeni bir konsept değil. Hatırlarsanız Gigabyte, Ocak ayında kablo yönetimi sürecini kolaylaştırmayı ve bir bilgisayar kasası içindeki hava akışını iyileştirmeyi amaçlayan Project Stealth’in yenilendiğini duyurdu. Kit, arkasında konektörleri olan bir Z690 anakartın yanı sıra bir Nvidia RTX 3070 grafik kartı ve ağ tasarımına sahip ön paneli olan bir kabin içeriyordu. (Çoğu) kabloyu gözden uzak tutmanın dahiyane bir yoludur, böylece çok daha temiz ve verimli hava akışı için çok daha optimize edilmiş bir sistem oluşturur.
Tüm bunlar kulağa oldukça ilginç geliyor ve her şeyim dağınıklıktan uzak kablo yönetimi için olsa da, kafamda potansiyel sorunlar olabilecek bazı senaryolar var. Asus’un konseptine gelince, sadece GPU’nun güç konektörleri arkaya taşınmıyor, aynı zamanda yeni arayüz aracılığıyla anakart üzerinden 600 watt’a kadar güç sağlıyorlar. Bu kulağa pek hoş gelmiyor, en azından benim için. Gevşek bir bağlantı veya hatalı bir PSU nedeniyle anakartın tamamı kolayca yanabilir.
Bu beni eldeki bir sonraki soruna götürüyor. Tüm PC kasalarında, arkasında güç konektörleri olan anakartları barındırma olanağı yoktur ve m-ATX ve mini-ITX kategorilerinden bahsetmiyorum bile. Mevcut kasanız bir şekilde yeterli alanı sunsa bile, bu konektörleri bükebileceğiniz veya genellikle arkaya doldurulmuş tüm ekstra kablolarla kırabileceğiniz için çok dikkatli olunmalıdır.
Bu kavramların kusursuz olup olmayacağını söylemek için henüz çok erken, ancak kesinlikle merak uyandırıcılar ve PC yapımındaki evrimin bir sonraki adımı olabilirler.
Editörün seçimini okudunuz, unsur.net ekibi teşekkür eder.