Akıl hastanesinde en az ne kadar kalınır ?

Nazik

New member
Akıl Hastanesinde En Az Ne Kadar Kalınır? Bir Koridorun Sonundaki Gerçek

Geçen yıl bir arkadaşımın yaşadığı olay, akıl hastaneleriyle ilgili bildiğimi sandığım pek çok şeyi sorgulamama neden oldu. Forumda zaman zaman “Akıl hastanesinde en az ne kadar kalınır?” sorusunu görüyorum. Bu yüzden yaşadıklarımızı paylaşmak istedim. Belki benzer süreçlerden geçenlere farklı bir bakış açısı sunar.

Her şey bir sonbahar akşamı başladı. Üniversiteden arkadaşım Murat, birkaç haftadır kimseyle doğru düzgün konuşmuyordu. Normalde planlı, sakin ve mantıklı kararlar alan biri olmasına rağmen davranışları giderek değişmeye başlamıştı. İlk başta hepimiz bunun yoğun iş stresinden kaynaklandığını düşündük.

Fakat bir gece gelen telefonla durumun düşündüğümüzden farklı olduğunu anladık.

Beklenmedik Bir Gece

Murat'ın kız kardeşi Elif arıyordu.

Sesi titriyordu.

“Murat iyi görünmüyor. Saatlerdir uyumadı. Sürekli aynı şeyleri söylüyor. Bir doktora götürmemiz gerekiyor.”

O gece hastanenin acil servisinde saatler geçirdik.

Aramızdaki insanların yaklaşımı dikkat çekiciydi.

Murat'ın kuzeni Emre daha çok çözüm odaklı düşünüyordu. Hangi doktora gidileceğini, hangi belgelerin gerektiğini, süreçlerin nasıl işleyeceğini araştırıyordu.

Elif ise Murat'ın yanında oturuyor, onun korkularını anlamaya çalışıyor, kendisini yalnız hissetmemesi için konuşuyordu.

İkisinin yaklaşımı farklıydı ama aslında birbirini tamamlıyordu.

Birisi sürecin yönetilmesini sağlarken diğeri insan tarafını koruyordu.

Belki de zor zamanlarda en çok ihtiyaç duyulan şey buydu.

Peki Akıl Hastanesinde En Az Ne Kadar Kalınır?

O gece hepimizin aklındaki soru buydu.

Doktorun verdiği cevap ise internette dolaşan söylentilerden çok farklıydı.

Tek bir süre yoktu.

Kalış süresi kişinin durumuna göre değişiyordu.

Bazı kişiler birkaç gün gözlem altında tutulabiliyordu.

Bazı vakalarda bir veya iki hafta yeterli olabiliyordu.

Daha ciddi durumlarda ise tedavi süresi aylarca devam edebiliyordu.

Doktor özellikle şunu vurgulamıştı:

“Buradaki amaç insanları uzun süre kapalı tutmak değil, güvenli ve etkili tedaviyi sağlamaktır.”

Bu cümle hepimizin zihninde kaldı.

Çünkü filmlerden ve eski hikâyelerden etkilenerek akıl hastanelerini çoğu zaman yanlış hayal ediyoruz.

Geçmişten Günümüze Değişen Bakış Açısı

Murat'ın tedavisi sürerken konu hakkında araştırma yapmaya başladım.

Tarih boyunca ruh sağlığı hastalarına yaklaşım her zaman bugünkü gibi değildi.

Yüzyıllar önce birçok toplumda psikolojik rahatsızlıklar yanlış yorumlanıyordu. İnsanlar çoğu zaman korku, önyargı veya bilgisizlik nedeniyle dışlanıyordu.

Özellikle 18. ve 19. yüzyıldaki bazı kurumlar tedaviden çok izolasyon amacı taşıyabiliyordu.

Ancak modern psikiyatri geliştikçe anlayış da değişmeye başladı.

Bugün birçok ülkede temel amaç, kişinin mümkün olan en kısa sürede güvenli şekilde iyileşmesini ve topluma yeniden katılmasını sağlamak.

Araştırmalar da uzun süreli gereksiz yatışların yerine bireyselleştirilmiş tedavi planlarının daha etkili olduğunu gösteriyor.

Bu değişim aslında toplumun ruh sağlığına bakışındaki dönüşümün de bir yansıması.

Koridordaki İnsanlar

Murat'ın kaldığı servisi ziyaret ettiğim günlerden birinde bekleme salonunda farklı hikâyeler dinledim.

Bir adam eşinin yanında oturuyordu.

Saatlerdir elindeki not defterine bir şeyler yazıyordu.

Sonradan öğrendim ki eşi ağır bir depresyon sürecinden geçiyormuş.

Adam tedavi seçeneklerini araştırıyor, doktorlarla görüşüyor ve günlük planlar hazırlıyordu.

Birkaç koltuk ileride ise yaşlı bir kadın vardı.

Oğlu içerideydi.

Kadın sürekli onun çocukluğundan bahsediyor, güçlü yanlarını anlatıyor ve umutlu kalmaya çalışıyordu.

O an fark ettim.

İnsanlar farklı yöntemlerle destek olmaya çalışsalar da ortak amaç aynıydı:

Sevdikleri kişinin yeniden iyi hissetmesi.

Murat'ın Dönüşü

Yaklaşık iki haftalık bir gözlem ve tedavi sürecinden sonra Murat taburcu edildi.

Bu iki hafta boyunca çok şey öğrenmişti.

Biz de öyle.

Taburcu olduğu gün birlikte çay içerken söylediği bir cümleyi hiç unutmuyorum:

“En zor kısmı hastanede kalmak değildi. İnsanların ne düşüneceğini düşünmekti.”

Toplumda ruh sağlığıyla ilgili hâlâ bazı önyargılar bulunuyor.

Oysa fiziksel bir rahatsızlık için doktora gitmek ne kadar doğal ise psikolojik destek almak da aynı derecede doğal.

Bu gerçeği kabul etmek bazen tedavinin kendisi kadar önemli olabiliyor.

Kalış Süresini Belirleyen Faktörler

Konuyla ilgili doktorlardan ve sağlık kaynaklarından öğrendiğim kadarıyla yatış süresini etkileyen birçok unsur bulunuyor:

* Hastanın mevcut psikolojik durumu

* Kendisine veya çevresine zarar verme riski

* Tedaviye verdiği yanıt

* Kullanılan ilaçların etkilerinin gözlemlenmesi

* Aile ve sosyal destek durumu

* Uzman hekim değerlendirmeleri

Bu nedenle “En az şu kadar kalınır” şeklinde kesin bir cevap vermek çoğu zaman mümkün olmuyor.

Her vaka kendi koşulları içinde değerlendiriliyor.

Bir Soruyla Bitirelim

Murat'ın hikâyesi bana önemli bir şey öğretti.

Bazen insanlar fiziksel yaralarını gösterebilir ama zihinsel yaralarını gizlemek zorunda hisseder.

Belki de asıl soru “Akıl hastanesinde en az ne kadar kalınır?” değildir.

Asıl soru şudur:

Bir insan yardım istemeye ihtiyaç duyduğunda, onu gerçekten ne kadar anlayabiliyoruz?

Bugün ruh sağlığı konusunda geçmişe göre çok daha fazla bilgiye sahibiz. Ancak empati, anlayış ve önyargıları aşma konusunda hâlâ kat etmemiz gereken yollar var.

Forumdaki arkadaşlara da aynı soruyu bırakmak istiyorum:

Sizce toplum olarak ruh sağlığı konusunda gerçekten ilerledik mi, yoksa bazı eski önyargılar hâlâ koridorların duvarlarında sessizce yaşamaya devam mı ediyor?

Kaynaklardan ilham alınan bilgiler: Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ruh sağlığı raporları, modern psikiyatri uygulamalarına ilişkin akademik yayınlar ve çeşitli hasta deneyimleri üzerine yapılan araştırmalar.