Akü saf su mu asitli su mu ?

Yaren

New member
Aküye Saf Su mu Asitli Su mu? Gerçekler, Yanlış Bilinenler ve Deneyimlerden Çıkan Sonuçlar

Forumda uzun süredir bu konu dönüp duruyor: “Aküye saf su mu eklenir yoksa asitli su mu?” Ben de ilk araba akümü değiştirdiğim dönemde aynı karmaşayı yaşamıştım. Ustaya sorduğumda “saf su koy” dedi, bir başka usta “elektrolit karışımı gerekir” dedi. İki farklı cevap, ortada net bir açıklama yok. Sonunda işi teorik ve pratik açıdan araştırmak zorunda kaldım ve gördüm ki konu aslında sanıldığından daha net ama bir o kadar da yanlış anlaşılmış.

Kişisel Deneyim: Yanlış Bilgiyle Başlayan Süreç

İlk aracımda kışın sabahları marş basmama problemi yaşamıştım. Akücüye gittiğimde kapağı açıp seviyeye baktı ve “su eksilmiş” dedi. Bana küçük bir şişe verdi, içinde “akü suyu” yazıyordu. O zaman bunun saf su olduğunu düşünmüştüm. Sonradan öğrendim ki piyasada “akü suyu” diye satılan şey çoğunlukla %30-35 oranında sülfürik asit içeren hazır elektrolittir ve bu her zaman ekleme için uygun değildir.

Burada temel hata şu: Akü içindeki sıvı sadece su değildir; belirli oranda sülfürik asit (H₂SO₄) ve su karışımıdır. Bu oran fabrika tarafından hassas şekilde ayarlanır. Bu denge bozulduğunda akü performansı düşer.

Kimyasal Temel: Asıl Gerçek Ne?

Kurşun-asit akülerde elektrolit, sülfürik asit ve saf su karışımıdır. Tam şarjlı bir aküde yoğunluk yaklaşık 1.28 g/cm³ civarındadır (25°C’de ölçüm). Bu değer SAE J537 ve DIN standartlarında da referans alınır.

Akü çalışırken kimyasal reaksiyonlar gerçekleşir:

Deşarj sırasında sülfürik asit tüketilir

Şarj sırasında tekrar oluşur

Ancak su kısmı buharlaşma ve ısınma nedeniyle azalabilir

Bu yüzden eksilen kısım genellikle asit değil, sudur. Eğer siz gidip içine tekrar asit eklerseniz yoğunluk bozulur ve plakalarda sülfatlaşma hızlanabilir.

Güvenilir teknik kaynaklar (örneğin Bosch Automotive Handbook ve Exide Battery Technical Guides), bakım amaçlı sıvı tamamlamada yalnızca deiyonize/saf su kullanılmasını önerir.

Saf Su Neden Kullanılır?

Saf su (distile veya deiyonize su) iyon içermez. Bu kritik bir noktadır çünkü musluk suyu veya mineral içeren su kullanıldığında:

Elektrot yüzeyinde istenmeyen reaksiyonlar oluşur

Plakalar üzerinde tortu birikir

Akü ömrü ciddi şekilde kısalır

Bu yüzden üreticiler net şekilde “sadece saf su” der. Burada amaç asidi seyreltmek değil, buharlaşan suyu geri tamamlamaktır.

Asitli Su Yanılgısı Nereden Geliyor?

Piyasada “akü asidi” veya “akü suyu” adıyla satılan ürünler kafa karışıklığı yaratıyor. Bazı servisler bu karışımı tüm aküler için standart çözüm gibi sunabiliyor. Oysa bu ürünler genellikle:

Boş kuru akülerin doldurulması için

Üretim öncesi aktivasyon için

kullanılır.

Bir akü zaten doluysa ve sadece seviyesini tamamlamak gerekiyorsa asit eklemek teknik olarak yanlış kabul edilir. IEEE ve IEC standartlarına göre bakımda elektrolit yoğunluğu değişimi kontrol dışı yapılmamalıdır.

Erkek ve Kadın Yaklaşımlarının Gözlemlenmesi

Teknik forumlarda gözlemlenen bir durum var: bazı kullanıcılar daha stratejik ve çözüm odaklı yaklaşıp doğrudan teknik veri, voltaj ölçümü, yoğunluk ölçer (hidrometre) gibi araçlara yöneliyor. Bu yaklaşım sorunun kök nedenini çözmeye odaklanıyor.

Bazı kullanıcılar ise daha ilişkisel ve empati odaklı bir şekilde, “ustaya güvenmek”, “aküyü yormamak”, “aracı zorlamamak” gibi deneyim temelli öneriler sunuyor. Aslında iki yaklaşım da önemli; biri ölçülebilir veriyi, diğeri saha deneyimini temsil ediyor.

Burada kritik nokta şu: Sadece tek bir bakış açısına dayanmak çoğu zaman yanlış teşhis riskini artırıyor. En sağlıklı sonuç, ölçüm + deneyim birleşimiyle ortaya çıkıyor.

Akü Tipine Göre Durum Değişir mi?

Evet, ciddi şekilde değişir:

Klasik sulu aküler: Saf su ile bakım yapılabilir

AGM aküler: Kapalı sistemdir, müdahale edilmez

Jel aküler: Elektrolit jel formundadır, sıvı eklenmez

Burada en sık yapılan hata, AGM aküye “su ekleyeyim düzelir” yaklaşımıdır. Bu aküyü geri dönüşsüz şekilde bozabilir.

Zayıf ve Güçlü Yönlerin Analizi

Güçlü yönler:

Saf su kullanımı doğru uygulandığında akü ömrünü uzatır

Doğru bakım ile performans stabil kalır

Standartlara uygun işlem yapılır

Zayıf yönler:

Yanlış sıvı eklenmesi geri dönüşsüz hasar oluşturabilir

Piyasadaki yanlış etiketleme kafa karıştırır

Kullanıcıların çoğu elektrokimya bilgisinden uzak olduğu için hataya açıktır

Tartışmalı Noktalar ve Düşündüren Sorular

Akü üreticileri neden kullanıcıya daha net ve sade bir bakım dili sunmuyor?

“Akü suyu” adı altında satılan ürünler neden daha sıkı denetlenmiyor?

Ustaya güvenmek mi yoksa ölçüm cihazlarına güvenmek mi daha doğru?

Yanlış bakım sonucu oluşan arızalar gerçekten kullanıcı hatası mı, yoksa bilgi eksikliği mi?

Bu sorular aslında konunun sadece teknik değil, aynı zamanda eğitim ve endüstri standardı problemi olduğunu da gösteriyor.

Son Değerlendirme

Kurşun-asit akülerde temel kural nettir: eksilen şey asit değil sudur. Bu nedenle bakımda kullanılan doğru madde saf su (distile veya deiyonize su) olmalıdır. Asit eklemek yalnızca özel durumlarda, örneğin tamamen boşaltılmış ve yeniden doldurulacak akülerde uygulanır.

Ancak pratikte görülen karmaşa, yanlış ürün isimlendirmeleri ve eksik teknik bilgi nedeniyle devam ediyor. Bu yüzden konu sadece “ne eklenir?” sorusu değil, aynı zamanda “neden eklenir?” sorusunu da anlamayı gerektiriyor.