Batıl etmek ne demektir ?

Donay

Global Mod
Global Mod
Batıl Etmek: Gerçekten Ne Demek?

Yine bir akşam, telefonunuzu elinize aldınız, rahatça koltuğunuza yerleşip, sosyal medya akışını kayıtsızca tarıyorsunuz. O sırada bir arkadaşınızın paylaştığı "batıl etmek" cümlesi gözünüze çarpıyor. Öncelikle bu kelimenin ne demek olduğunu düşünmeye başlıyorsunuz. Hani, hem kulağa tanıdık geliyor, hem de nedense sanki bir şeyler eksik. "Birini batıl ettim" diye bir ifade ne anlama gelir? Belki de "batıl etmek" bir tür büyü, gizli bir güç ya da esrarengiz bir ritualdir? Şüpheler içinde başlıyorsunuz araştırmaya. Neyse ki, batıl etmek sandığınız kadar gizemli değilmiş!

Batıl Etmek: Terim Olarak Ne Anlama Gelir?

Hadi önce “batıl etmek” terimiyle ilgili net bir tanım yapalım. "Batıl" kelimesi, kelime anlamı olarak temelde inançsızlık, gerçeğe dayanmayan fikirler veya hurafelerle ilişkilidir. Ancak "batıl etmek" deyimi daha çok halk arasında kullanılan ve yanlış bir inancı benimsemek, bir düşünceye körü körüne inanmak anlamına gelir. Mesela, evinizin önünde siyah bir kedi gördüğünüzde, bu durumu kötü şans olarak yorumlamak, işte bir batıl inanç örneğidir. Yani "batıl etmek" bir tür korku veya yersiz endişeyle bir durumu abartmak, temelsiz bir paniğe kapılmak demektir.

Ama işin eğlenceli yanı şu: Batıl inançların dünyanın her köşesinde farklı şekillerde türemesi! Bazı insanlar kırık aynadan geçerken bir adım geri atar, bazılarıysa bir numara kötü olsa bile, sabah uyanınca yeni bir kahve içmeden günün akışına güvenemez. Kimi zaman batıl inançlar, tarihin derinliklerinden günümüze ulaşan gerçek "büyü" gibi hissettirebilir. "Ona inandım, ona dokundum, ondan hep iyi şeyler geldi" diyenler hep vardır. Hatta "batıl etmek" deyimi, bu inançları tümüyle "yavaşça" içine almak anlamına da gelir.

Erkekler, Çözüm Odaklı mı? Batıl Etmeyi Nasıl Anlarlar?

Şimdi biraz da erkeklerin gözünden bakalım. Erkeklerin genel olarak sorun çözme odaklı olduklarını söylesek de, çoğu zaman batıl inançlara pek kulak asmazlar. Onlar daha çok "bu saçma bir şey, pratik bir çözüm bulmalıyım" yaklaşımını benimserler. Hani bir erkek, yeni işine başlarken, şans getireceğini düşündüğü bir taş almak yerine, mesela gerçekten işine yarayacak bir eğitim kursuna kaydolur ya da bilgisini artırmak için stratejik adımlar atar. Batıl inançları genelde göz ardı ederler. Ama yine de bazen, "akşam saati karar verme" gibi çok basit batıl davranışlar sergileyebilirler. Kendisini şanslı hissettiren birkaç detay arar ve buna sıkı sıkıya bağlanır. “Bu bugün bana çok uğurlu, acaba neden?” sorusunu kafasında defalarca çalar. Ancak dediğimiz gibi, çoğunlukla gerçekçi yaklaşırlar. Mesela “Açık hava konserine gitmeden önce kapı arkasına bakmadım, o yüzden hiç uğursuz bir şey olmadı!” diyebilecek kadar rahat olurlar.

Kadınlar, Empati ve İlişki Odaklı Bir Perspektif Sunar

Kadınlar ise bazen biraz daha empatik ve ilişki odaklıdırlar. Batıl etme eğilimleri de buna dayanır. Yani bir kadının, "Bugün bir tavuk kanadını üç kere ters çevirip yediğimde çok şanslı oluyorum" gibi bir cümleyi samimi bir şekilde söylemesi, aslında onun dünyayı ve çevresini anlama biçimidir. İlişkilerde, hayatın karmaşasında şans faktörü oldukça önemlidir ve bazen batıl inançlar, güven arayışıyla harmanlanır. Mesela, bir kadın bir ilişkiyi sürdürebilmek için “bugün yıldızlar doğru hizalandı” gibi basit ama güçlü bir motivasyon bulabilir. Çoğu zaman, batıl inançlar onların duygusal yönlerini güçlendirir, ilişkilerini yönlendirebilir. Ama kadınlar da tıpkı erkekler gibi gerçekçi yaklaşımı sevmezler mi? Elbette severler! Mesela, zengin olmayı düşleyen bir kadının batıl inançlardan vazgeçip "benim işimle ilgili ciddi bir strateji izlemem gerek" dediğini çok görürsünüz.

Batıl Etmenin İki Yüzü: Korku ve Şans

Hepimiz, kimi zaman bir tüy ya da kuyruklu yıldız gördüğümüzde içimizde bir his doğar, değil mi? Kimimiz bunu şans olarak görür, kimimizse tam tersine, "Buna inanarak kendimi büyük bir tehlikeye sokabilirim" diye düşünür. Batıl etmenin her iki yüzü de vardır; bir yanda küçük mutluluklar ve iyi şanslar arayışı, diğer yanda korku ve kaygı. Bazen, bir camın kırılmasını, bir rüzgarın yönünü kötüye yormak, aslında içsel bir huzursuzluğun dışavurumudur. Gerçekten inanmasak bile, batıl etmek bir yol gibi görünür, sanki güvende hissetmek için o yolu izlememiz gerekiyormuş gibi.

Sonuçta...

Batıl etmek, tek başına kötü ya da saçma bir şey değildir. Herkesin hayatına anlam kattığı yerler vardır. Şanslı bir rakam, kırık bir aynadan kaçınmak veya bir kedinin geçmesini beklemek – bunlar hayatın küçük eğlenceleridir. Ama şunu unutmamak gerek, batıl inançlar bazen bize gerçek gücü de verir. Şans veya korku… Belki de ikisinin arasındaki çizgi, bizim bu dünyaya nasıl baktığımıza karar verir.

Bunları düşünürken, siz de bir dakika durun ve kafanızda bir soru dönsün: Acaba batıl etmek hayatınızı ne kadar şekillendiriyor? Kendinizi bu eğlenceli inançlarda kaybolmuş buluyor musunuz?