Batılılaşma hareketleri hangi padişah ?

Zirve

New member
Batılılaşma Hareketleri Hangi Padişah Döneminde Başladı? Osmanlı’nın Değişim Yolculuğuna Bir Bakış

Osmanlı tarihine ilgi duyanların sıkça karşılaştığı sorulardan biri şudur: “Batılılaşma hareketleri hangi padişah döneminde başladı?” Bu soru ilk bakışta tek bir padişahın adıyla cevaplanabilecek gibi görünse de aslında Osmanlı’nın yüzyıllar boyunca devam eden dönüşüm sürecini anlamayı gerektirir. Çünkü Batılılaşma, bir gecede ortaya çıkan bir karar değil; askerî yenilgiler, ekonomik değişimler, bilimsel gelişmeler ve toplumsal ihtiyaçların etkisiyle gelişen uzun bir süreçtir.

Osmanlı’da Batı etkisinin ilk güçlü adımları genellikle III. Ahmed dönemiyle (1703-1730) ve özellikle Lale Devri ile ilişkilendirilir. Ancak kurumsal anlamda daha sistemli ve kalıcı Batılılaşma hareketleri III. Selim (1789-1807) ve II. Mahmud (1808-1839) dönemlerinde hız kazanmıştır. Daha sonra Tanzimat Dönemi’nde (1839-1876) bu hareket devlet yönetiminden hukuka, eğitimden günlük yaşama kadar genişlemiştir.

Bu nedenle “Batılılaşma hangi padişah döneminde başladı?” sorusuna verilecek en dengeli cevap şudur: İlk etkiler III. Ahmed döneminde görülmüş, modernleşme hareketleri III. Selim ve II. Mahmud dönemlerinde devlet politikası hâline gelmiştir.

III. Ahmed ve Lale Devri: Batı ile İlk Yoğun Temas

III. Ahmed döneminde Osmanlı Devleti, Avrupa’daki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri daha yakından takip etmeye başlamıştır. Özellikle 1718-1730 yılları arasındaki Lale Devri, Batı kültürüne yönelik merakın arttığı dönemlerden biridir.

Bu dönemde Paris gibi Avrupa şehirlerine elçiler gönderilmiş, Batı’daki mimari, sanat ve teknik gelişmeler incelenmiştir. En önemli örneklerden biri, 1720 yılında Fransa’ya gönderilen Yirmisekiz Mehmed Çelebi’nin Paris Sefaretnamesi’dir. Bu eser, Osmanlı yöneticilerinin Avrupa şehir düzeni, saray yaşamı, eğitim kurumları ve teknoloji hakkında bilgi edinmesini sağlamıştır.

Aynı dönemde İbrahim Müteferrika tarafından 1727 yılında Osmanlı’da ilk Türk matbaası kurulmuştur. Matbaanın kurulması yalnızca teknik bir yenilik değildi; bilgi üretimi ve yayılımı açısından büyük bir dönüşüm anlamına geliyordu.

Ancak Lale Devri’nin sınırlı kaldığı noktalar da vardı. Yapılan yenilikler daha çok saray çevresi ve yönetici sınıf üzerinde etkiliydi. Halkın büyük bölümü bu değişimlerin doğrudan içinde değildi. 1730 Patrona Halil İsyanı ile III. Ahmed tahttan indirildi ve bu dönem sona erdi.

Burada önemli bir soru ortaya çıkıyor: Bir toplumda modernleşme yalnızca yönetici sınıfın değişimiyle gerçekleşebilir mi, yoksa halkın günlük yaşamına da yayılması mı gerekir?

III. Selim ve Nizam-ı Cedid: Askerî Modernleşmenin Başlangıcı

Osmanlı’nın Avrupa karşısında özellikle askerî alanda geri kalması, Batılılaşma hareketlerinin hız kazanmasındaki en önemli nedenlerden biri oldu. XVIII. yüzyılın sonlarına gelindiğinde Osmanlı ordusu, Avrupa ordularındaki disiplin, eğitim ve teknoloji seviyesinin gerisinde kalmıştı.

III. Selim döneminde (1789-1807) bu soruna çözüm amacıyla Nizam-ı Cedid adı verilen kapsamlı reform programı başlatıldı. Yeni bir askerî düzen kurulması, Avrupa tarzında eğitim verilmesi ve modern askerî okullar açılması hedeflendi.

1793 yılında Londra, Paris, Viyana ve Berlin gibi Avrupa başkentlerinde sürekli Osmanlı elçiliklerinin kurulması da bu dönemin önemli adımlarındandır. Bu elçilikler sayesinde Osmanlı Devleti Avrupa’daki gelişmeleri daha düzenli takip etmeye başladı.

Erkeklerin bakış açısından değerlendirildiğinde bu reformların en önemli sonucu genellikle askerî güç ve devletin ayakta kalması olarak görülür. Çünkü dönemin yöneticileri için temel mesele, savaşlarda kaybedilen üstünlüğü yeniden kazanmaktı. Ancak kadınların ve ailelerin açısından bakıldığında modernleşmenin etkileri farklı alanlarda hissedildi. Eğitim kurumlarının gelişmesi, sağlık hizmetlerinin değişmesi ve şehir yaşamındaki dönüşüm, toplumun sosyal yapısını da etkiledi.

Bu noktada modernleşmeyi sadece savaş teknolojisi olarak görmek eksik olur. Askerî reformlar, zamanla eğitim, bürokrasi ve sosyal hayat üzerinde de değişim oluşturdu.

II. Mahmud Dönemi: Devlet Yapısında Büyük Dönüşüm

II. Mahmud dönemi, Osmanlı Batılılaşma tarihinde en köklü değişimlerin yaşandığı dönemlerden biridir. 1826 yılında Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılması, modernleşme açısından kritik bir dönüm noktasıdır. Bu olay tarihte Vaka-i Hayriye olarak bilinir.

Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılmasıyla birlikte Avrupa tarzında eğitim alan yeni bir ordu oluşturuldu. Ayrıca devlet kurumlarında yeniden yapılanmaya gidildi.

II. Mahmud döneminde:

1831 yılında ilk resmî Osmanlı gazetesi olan Takvim-i Vekayi yayımlandı.

Modern devlet memurluğu anlayışının temelleri atıldı.

Kıyafet düzenlemeleri yapıldı.

Merkezi yönetim güçlendirildi.

Eğitim alanında yeni kurumlar oluşturuldu.

Bu reformların amacı yalnızca Batı’yı taklit etmek değildi. Asıl hedef, değişen dünya şartlarında Osmanlı Devleti’nin varlığını koruyabilmesiydi.

Gerçek dünyadaki etkilerine bakıldığında, bugün Türkiye’de kullanılan birçok modern devlet kurumunun temelinde bu dönemde başlayan dönüşümlerin izleri bulunmaktadır. Bürokrasi sistemi, modern eğitim anlayışı ve devlet yönetimindeki merkezi yapı bu sürecin devamıdır.

Tanzimat Dönemi ve Batılılaşmanın Toplumsal Boyutu

1839 Tanzimat Fermanı ile Batılılaşma hareketleri yalnızca askerî ve idari alanlarla sınırlı kalmadı; hukuk ve vatandaşlık anlayışında da değişimler başladı.

Tanzimat döneminde:

Yeni okullar açıldı.

Modern hukuk kurumları oluşturuldu.

Batı tarzı eğitim veren kurumlar yaygınlaştı.

Gazetecilik ve edebiyat gelişti.

Örneğin 1868 yılında kurulan Galatasaray Mekteb-i Sultanisi, Batı tarzı eğitim anlayışının önemli örneklerinden biridir. Bu okuldan yetişen birçok kişi Osmanlı’nın son döneminde diplomat, devlet adamı, gazeteci ve düşünür olarak görev yapmıştır.

Toplumsal açıdan bakıldığında Batılılaşma kadınların hayatında da önemli değişimler oluşturdu. Kız çocuklarının eğitimi konusunda yeni adımlar atıldı ve kadınların kamusal hayattaki görünürlüğü zaman içinde arttı. Kadınların eğitim hakkı, çalışma hayatına katılımı ve sosyal rollerinin tartışılması bu dönemde daha belirgin hâle geldi.

Bu değişimler her kesim tarafından aynı şekilde karşılanmadı. Bazıları Batılılaşmayı ilerleme ve güçlenme olarak görürken bazıları geleneksel değerlerin zarar göreceğini düşündü.

Batılılaşma Başarı mıydı, Yoksa Zorunlu Bir Tepki miydi?

Osmanlı’daki Batılılaşma hareketlerini değerlendirirken tek taraflı düşünmemek gerekir. Bu hareketler bir yandan devletin modern kurumlar oluşturmasına yardımcı oldu; diğer yandan toplum içinde kimlik, gelenek ve değişim tartışmalarını beraberinde getirdi.

Verilere baktığımızda Osmanlı’nın özellikle XVIII. ve XIX. yüzyıllarda Avrupa devletleri karşısında askerî ve ekonomik baskı yaşadığı görülür. Örneğin 1699 Karlofça Antlaşması ile Osmanlı ilk kez büyük ölçekte toprak kayıpları yaşamış ve Avrupa karşısındaki güç dengesi değişmiştir. Bu durum reform ihtiyacını artırmıştır.

Kendi değerlendirmem açısından Batılılaşma, Osmanlı için bir “taklit hareketi” olmaktan çok hayatta kalma stratejisiydi. Ancak başarının sınırlı kalmasının nedenlerinden biri, reformların çoğu zaman toplumun tamamına eşit şekilde yayılmamasıydı. Kurumları değiştirmek kadar insanların düşünme biçimlerini, eğitim seviyelerini ve ekonomik koşullarını değiştirmek de önemliydi.

Bugün hâlâ tartışılması gereken bazı sorular var:

Osmanlı modernleşmesi daha erken ve daha kapsamlı yapılsaydı devletin kaderi değişebilir miydi?

Bir toplum başka bir medeniyetin teknolojisini alırken kültürel kimliğini nasıl koruyabilir?

Günümüzde modernleşme ile gelenek arasında nasıl dengeli bir ilişki kurulabilir?

Batılılaşma hareketleri, yalnızca Osmanlı tarihinin bir konusu değildir. Aynı zamanda değişim karşısında toplumların nasıl tepki verdiğini gösteren önemli bir tarihsel örnektir. Osmanlı’nın yaşadığı süreç, bugün teknoloji, eğitim ve kültür alanlarında dönüşüm yaşayan toplumlar için hâlâ önemli dersler taşımaktadır.

Kaynaklar:

Stanford J. Shaw & Ezel Kural Shaw, History of the Ottoman Empire and Modern Turkey.

Bernard Lewis, Modern Türkiye’nin Doğuşu.

Halil İnalcık, Osmanlı İmparatorluğu: Klasik Çağ (1300-1600) ve Osmanlı modernleşmesi üzerine çalışmaları.

Caroline Finkel, Osmanlı İmparatorluğu: 1300-1923.

Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, “Tanzimat”, “Nizam-ı Cedid”, “II. Mahmud” maddeleri.