Diploma notu ne kadar önemli ?

Ruhun

New member
Diploma Notu Ne Kadar Önemli?

Merhaba arkadaşlar!

Son zamanlarda diploma notu üzerine çok düşündüm. Hepimizin, üniversite eğitimi ve sonrasında iş dünyasında kendine yer edebilme konusunda biraz kaygıları oluyor, değil mi? “Diploma notum düşük mü?” “Bu notla iyi bir iş bulabilir miyim?” “Notun ne kadar önemli ki, aslında yeteneklerim ve deneyimlerim daha önemli değil mi?” gibi sorular sıkça gündemimize geliyor. Ben de bu konuda biraz araştırma yaptım ve gerçekten ilginç verilere rastladım. Hem verileri hem de gerçek dünyadan örneklerle, diploma notunun iş hayatındaki rolünü inceleyelim.

Diploma Notu ve İş Piyasası: Veriler Ne Diyor?

Diploma notunun iş dünyasında ne kadar etkili olduğunu anlamanın en iyi yolu, bir dizi güvenilir kaynağa göz atmak. 2017’de yapılan bir araştırmaya göre, işverenlerin çoğu, iş başvurularını değerlendirirken eğitim geçmişine dikkat ediyor. Ancak, araştırmaya katılan işverenlerin sadece %30’u, başvuruları değerlendirirken diploma notuna yüksek öncelik verdiklerini belirtti. Bu, demek oluyor ki, iş dünyasında başarı için sadece not değil, çok daha fazlası gerekiyor.

Özellikle teknik sektörlerde – yazılım mühendisliği, mühendislik gibi – diploma notu bazen işe alım süreçlerinde belirleyici bir faktör olabiliyor. Google ve Apple gibi teknoloji devleri, başvuruları incelemede diploma notunu göz önünde bulundurduğunu açıklamıştı. Örneğin, Google’ın işe alım sürecinde, adayın okuldan aldığı puanlar, sadece başlangıç için önemli olabiliyor. Ancak, ilerleyen süreçlerde yetenekler, projeler ve daha önceki deneyimler ön plana çıkıyor.

Başka bir veriye göre, LinkedIn'in 2020'de yaptığı bir anket, işverenlerin %70'inin adayların beceri setlerine ve deneyimlerine daha fazla değer verdiğini ortaya koyuyor. Bu durumda, diploma notunun ne kadar önemli olduğu sorusu tekrar sorgulanabilir. Yani, diploma notu başvuruda ilk etapta önemli bir gösterge olsa da, iş dünyasında uzun vadede başarıyı etkileyen faktörler sadece notlarla sınırlı değil.

Erkeklerin ve Kadınların Bakış Açısı: Çeşitli Perspektifler

Bu konuda erkeklerin ve kadınların bakış açıları farklı olabiliyor. Kadınlar, genellikle daha sosyal ve duygusal etkilere odaklanarak iş dünyasında başarılı olmak için güçlü iletişim becerilerine sahip olmayı ön planda tutuyor. Erkekler ise genellikle pratik ve sonuç odaklı yaklaşımlar sergileyerek işlerinde ilerlemeyi hedefliyorlar. Bu farklı yaklaşımlar, bazen diploma notunun iş yerindeki rolüne farklı açıdan bakmamıza olanak tanıyabiliyor.

Kadınlar genellikle iş başvurularında yeteneklerini daha fazla göstermek istiyorlar ve diploma notundan ziyade işin gerektirdiği sosyal becerilere ve insanlarla ilişkilerine odaklanıyorlar. Bu, bazı sektörlerde daha da belirginleşiyor. Örneğin, eğitim, sağlık ve sosyal hizmetler gibi alanlarda kadınların empatik ve ilişkisel yaklaşımı, onların başarılarını artırabiliyor. Birçok şirket, takım çalışması ve işbirliği becerilerini artırabilen, bu becerilerle müşterilerle daha iyi ilişkiler kurabilen kişileri arıyor.

Erkekler ise genellikle teknik becerileri ve analitik düşünme kabiliyetlerini öne çıkararak, stratejik düşünmeyi gerektiren görevlerde daha başarılı olabiliyorlar. Bu noktada, özellikle mühendislik ve finans gibi alanlarda, diploma notu genellikle önemli olabiliyor. Çünkü erkeklerin tercih ettiği meslekler daha çok çözüm odaklı, veriye dayalı ve sonuç elde etmeye yönelik mesleklerdir. Yani, bu tür mesleklerde yüksek bir diploma notu, başlangıç için bir avantaj sağlayabilir.

Gerçek Hayattan Örnekler: Yüksek Notun Başarıyı Garantileyip Garantilemediği

Şimdi, birkaç gerçek dünyadan örnekle konuyu derinleştirelim.

Bir yazılım geliştiricisi olan Murat, üniversitede ortalama bir not ortalamasına sahipti. Ancak, iş deneyimleri, açık kaynak projelerde yaptığı katkılar ve kendini geliştirme çabaları sayesinde oldukça başarılı bir kariyer yaptı. Murat, diploma notunun, iş hayatındaki başarısında belirleyici faktörlerden biri olmadığını ve başvuruda bile bu konuda sorulmadığını belirtiyor. “Beni işe alan şirket, deneyimime, yaptığım işlere ve bana sağladığım katkılara bakarak karar verdi. Diploma notum kesinlikle bir etken değildi,” diyor.

Bir diğer örnek ise, Elif, bir reklam ajansında yaratıcı direktör olarak çalışıyor. Elif, üniversiteyi oldukça yüksek bir notla bitirmişti, ancak onu farklı kılan şey sadece notu değil, aynı zamanda yaratıcılığı ve liderlik becerileriydi. “Yüksek diploma notu, iş bulmamda bana başlangıçta avantaj sağlamış olabilir. Fakat, müşteri ilişkileri ve ekip yönetimi gibi beceriler, gerçek başarımı getirdi. O yüzden, aslında diploma notu o kadar da önemli değil,” diyor.

Öte yandan, bazı şirketler ilk etapta diploma notuna önem veriyor. Özellikle finans sektöründe, bankalar ve danışmanlık firmaları gibi büyük şirketlerde, yüksek diploma notları hala bir avantaj olarak görülüyor. Ancak, bu tür firmalar bile çalışanlarının eğitim dışında da becerilerini geliştirmelerini teşvik ediyor. Yani, yüksek diploma notunun sunduğu fırsatlar, genellikle kısa vadeli ve başlangıç seviyesinde kalıyor.

Sonuç: Diploma Notu İle Başarı Arasında Bağlantı Var mı?

Görünüşe göre, diploma notunun uzun vadeli başarınızla olan ilişkisi daha karmaşık ve çok yönlü. İş hayatında tek başına yüksek bir diploma notu, uzun süreli başarıyı garanti etmiyor. Deneyim, beceri seti, kişisel yetkinlikler ve sosyal beceriler gibi unsurlar da oldukça kritik faktörler.

Birçok sektör, diploma notu yerine, pratiğe ve kişisel gelişime daha fazla değer veriyor. Ancak, teknik ve analitik becerilerin öne çıktığı bazı alanlarda, yüksek notlar yine avantaj sağlıyor.

Peki, sizin düşünceleriniz nedir? Sizce diploma notu hala önemli bir gösterge mi, yoksa iş dünyasında başarıyı daha çok deneyim ve beceriler mi belirliyor? Yorumlarınızı merakla bekliyorum!