Ece abi demek mi ?

Zirve

New member
Ece Abi Demek mi? - Cinsiyet Rollerinin Gölgesinde Bir Saygı Meselesi

Arkadaşlar, şu “Ece abi” meselesine artık ciddi ciddi konuşmamız gerektiğini düşünüyorum. Her forumda, her sosyal medya köşesinde bu konu bir şekilde dönüp dolaşıp karşımıza çıkıyor. “Abi” hitabının Ece gibi bir kadına söylenmesi... kimine göre sevgi göstergesi, kimine göre cinsiyetçi bir gaf. Ama ben bugün burada şunu sormak istiyorum: Gerçekten bu kadar masum bir ifade olabilir mi, yoksa dilin derininde bastırılmış bir erkek egemenlik refleksi mi yatıyor?

---

“Abi” Sadece Bir Hitap mı, Yoksa Güç İlişkisinin Dili mi?

Birçok erkek için “abi” demek, saygı göstergesi, hiyerarşik bir üstlüğün ya da dostane bir yakınlığın ifadesidir. Ama mesele bir kadına geldiğinde durum değişiyor. “Ece abi” dendiğinde dilimizde farkında olmadan “otorite”yi, “ağabeylik” makamını hâlâ erkek figürüyle özdeşleştiriyoruz. Çünkü toplum, güçle cinsiyeti birbirine bağlamaya alışkın.

Bir düşünelim: Kaç kadın yöneticiye “Ece hanım” yerine “Ece abi” dendiğini duydunuz? Ve bunu yapanlar neden “abla” kelimesini değil de “abi”yi tercih ediyor? Çünkü “abla” kelimesi hâlâ duygusal, yumuşak, “kadınsı” çağrışımlar taşırken “abi” sert, kararlı, otoriter bir hava veriyor. Yani mesele sadece kelimede değil, o kelimenin taşıdığı kültürel yükte.

---

Kadınların Liderliğini Erkek Kalıplarıyla Tanımlamak

“Ece abi” demek aslında bilinçaltında şu mesajı veriyor: ‘Kadın olmasına rağmen güçlü, erkek gibi biri.’ Bu ne kadar tehlikeli bir bakış farkında mısınız? Gücü hâlâ erkeklikle eşitleyen bir toplumda, güçlü bir kadını tanımlamak için elimizde erkek sıfatlarından başka bir şey kalmamış gibi davranıyoruz.

Bu yaklaşım kadınların liderliğini, zekâsını ve kararlılığını kendi doğallığında değil, erkek ölçütleriyle takdir ediyor. Bir kadın sert, stratejik, cesur olabilir — ama bunlar erkek özellikleri değildir. İnsan özellikleridir. Fakat biz hâlâ dilde bu ayrımı korudukça, zihinde de o eşitsizliğin çarkı dönmeye devam ediyor.

---

Peki, Erkekler Neden “Ece Abi” Demekte Israrcı?

Bunu sadece alışkanlıkla açıklamak fazla yüzeysel olur. Aslında “Ece abi” diyen erkeklerin çoğu, farkında olmadan “Ece’yi bizim dünyamızın bir parçası olarak görüyorum” mesajını veriyor. Yani, o kadın “bizim gibi düşünen”, “duygusallığa kapılmayan”, “mantıklı biri” olduğu için “abi” unvanını hak ediyor.

Bu durumda soru şu: Bir kadının saygı görmesi için erkek normlarına yaklaşması mı gerekiyor?

Eğer cevabınız “evet” ise, o zaman biz cinsiyet eşitliğinden değil, sadece farklı bir tür erkek merkezliliğinden bahsediyoruz.

---

Kadınların Tepkisi: “Abi Deme Bana, Kadınım Ben!”

Bazı kadınlar bu hitabı reddediyor. “Abi deme bana, ben Ece’yim” diyor. Bu tepki sadece kelimeye değil, o kelimenin yüklediği simgesel anlamlara karşı bir direniş. Çünkü “Ece abi” dendiğinde kadınlık görünmez oluyor. Ve görünmez olmak, yüzyıllardır kadınların en büyük mücadelesiyle doğrudan ilintili bir mesele.

Ama aynı zamanda bazı kadınlar da “Ece abi” denmesinden rahatsız değil. “Abi”yi bir tür samimiyet ve saygı sembolü olarak görüyorlar. İşte tam burada mesele karmaşıklaşıyor: Aynı kelime birine güç verirken, diğerine güçsüzlük hissettirebiliyor.

---

Erkeklerin Mantığı, Kadınların Empatisi: İki Uçtan Bakmak

Erkekler genellikle meseleye stratejik açıdan yaklaşıyor: “Abi derken kötü bir niyetim yok ki.” Bu, mantık düzeyinde doğru olabilir. Ancak kadınların çoğu meseleyi empatik düzlemde okuyor: “Ama bu kelime beni görünmez kılıyor.”

Bu iki yaklaşım arasında bir uçurum var. Erkekler problemi “niyet” üzerinden değerlendirirken, kadınlar “etki” üzerinden değerlendiriyor. Ve iletişim tam da bu noktada kopuyor. Çünkü bir taraf “dilin gücü”nü küçümsüyor, diğer taraf ise “niyetin masumiyetine” inanmıyor.

O halde soralım:

Niyet mi daha önemli, etkisi mi?

Bir kelimenin yarattığı güç dengesizliğini niyetle mazur görebilir miyiz?

---

Dil, Kültürün Aynasıdır

Dili değiştirmeden kültürü değiştirmek mümkün değil. Bugün “Ece abi” diyorsak, yarın “kadın lider” demeye de devam ederiz — sanki “lider” kelimesi başlı başına erkek işiymiş gibi. Dildeki bu küçük sapmalar, toplumsal eşitlik konusundaki büyük mesafelerin göstergesi.

Toplum olarak hâlâ güçlü kadını “erkekleşmiş”, duygusal erkeği “kadınsılaşmış” olarak etiketliyorsak, o zaman eşitlikten değil, sadece kılık değiştirmiş bir cinsiyet sisteminden söz ediyoruz.

---

Forumdaşlara Sorular: Dürüst Olalım

- Sizce “Ece abi” demek gerçekten bir saygı göstergesi mi, yoksa bilinçaltında yatan bir kalıp mı?

- Bir kadına “abi” demekle, onun kadın kimliğini silmek arasında fark var mı?

- “Abla” kelimesi neden aynı ağırlığı taşımıyor?

- Ve en önemlisi: Eğer dil toplumsal yapının aynasıysa, bu aynada neyi görmekten korkuyoruz?

---

Son Söz: Küçük Kelimelerin Büyük Gölgeleri

“Ece abi” tartışması küçük bir detay gibi görünebilir ama bu detayın altına kazıdığınızda, koca bir toplumsal hafıza yatıyor. Bir kelimeyle bile eşitliğin sınırlarını çizebiliyoruz.

Evet, belki “Ece abi” diyenler kötü niyetli değil. Ama iyi niyet, yapısal sorunları görünmez kılmanın bahanesi olamaz.

Dil değiştikçe düşünce değişir. Belki de artık “Ece abi” yerine “Ece lider”, “Ece hocam”, “Ece arkadaşım” deme zamanı gelmiştir. Çünkü saygıyı ifade etmenin bin yolu var — ama hiçbiri bir kimliği silerek başlamamalı.

Peki siz ne düşünüyorsunuz, forumdaşlar?

Gerçek eşitlik dilde mi başlar, yoksa davranışta mı?

Bu sefer sadece cevap vermeyin — sorgulayın.